De in Berlicum geboren Rita Bijnen moest vanwege de Tweede Wereldoorlog, in het najaar van 1944 noodgedwongen verhuizen naar het Landgoed Coudewater. De toen 20-jarige Rita heeft in die periode een Oorlogsdagboek bijgehouden. Het dagboek is zeer interessant omdat het zo persoonlijk is, Rita heeft het allemaal zelf meegemaakt. Ze heeft de vele spannende en dramatische gebeurtenissen aan het papier toevertrouwd.

Het dagboek heeft na de oorlog, heel lang bij Rita gewoon in de kast gelegen. Eind 2018 kwam Rosmalenaar Wil van der Elzen, via zijn schoonzus Carla Noppen, toevallig op het spoor van dit dagboek. Wil is goed thuis in de oorlogsdocumentatie en zeer geïnteresseerd in de geschiedenis. Samen met zijn vrouw Diny heeft Wil contact gezocht met Heemkundekring Rosmalen en Heemkundekring ‘De Plaets’ Berlicum. In goed overleg met Rita en haar familie is het Oorlogsdagboek daarna door beide Heemkundekringen uitgebracht.

De periode rond 4 en 5 mei is een mooie gelegenheid om het Oorlogsdagboek te gaan lezen, het is te koop bij Boekhandel De Omslag op De Driesprong en bij Boekhandel The Read Shop in de Molenhoekpassage. De verkoopprijs is slecht € 9,50.