Nieuws

Samenwerking rond historische linie 1629

In 2029 is het 400 jaar geleden dat het roemruchte Beleg van ’s-Hertogenbosch door Prins Frederik Hendrik plaats vond. Het betekende een ommekeer in de Tachtigjarige oorlog. De gemeenten Heusden, Sint-Michielsgestel, Vught en ’s-Hertogenbosch willen in aanloop naar 2029 de linie van de belegering van 1629 zichtbaar en beleefbaar maken. Dit doen zij in gezamenlijke afstemming met de Provincie in het kader van de Zuiderwaterlinie Alliantie en maatschappelijke partijen als stichting De Groene Vesting en de vereniging Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. Op 9 september kwamen deze partijen bij elkaar op Fort Isabella. Hier werden een bijzondere app en nieuwe vertelborden onthuld. Ook werd de convenant ‘Samen op weg naar 1629’ ondertekend.

Deze app geeft wandelaars en fietsers via woord en beeld de mogelijkheid om op diverse punten op de ca. 49 kilometer lange linie het beleg van 1629 te beleven.

In totaal staan er 17 borden die deze maand langs de gehele linie van het beleg van 1629. Elk bord vertelt in het kort (in het Nederlands en Engels) het verhaal van die plek gedurende het beleg. Ook zijn de borden voorzien van kaartjes, historische en actuele beelden en een QR-code.