Woensdag 1 september 1909 was een heugelijke dag voor Nederland en het begin van een traditie, want de allereerste editie van de officiële Vierdaagse Afstandsmarsen was een feit.
In 1928, het jaar van de Olympische Spelen in Amsterdam, werd besloten om buitenlandse deelname mogelijk te maken en was er ook de eerste Vlaggenparade.

De Vierdaagse van 2006 duurde welgeteld één dag, want tijdens de 90ste Vierdaagse overleed op de eerste wandeldag een deelnemer op de route en een ander na het voltooien en was de verslagenheid zeer groot. Omdat de daaropvolgende dagen extreem warm weer werd voorspeld en hulpverlening niet gegarandeerd kon worden, werd de mars gestaakt.

Op 17 juli 2014, de derde wandeldag, vond de vliegramp met de MH17 plaats en werd de intocht op 18 juli, de dag van de Via Gladiola, sterk versoberd en was er geen muziek en hingen alle vlaggen halfstok en eindigde de Vierdaagse van 2014 in mineur.
Op 19 juli 2016 ging de 100ste Vierdaagse van start en werd er van alles georganiseerd met het magische getal ‘100’ als centraal thema. Zo vertrokken op 9 juli vanuit alle provinciehoofdsteden honderden wandelaars richting Nijmegen waar ze op 17 juli met een alternatieve Vlaggenparade werden verwelkomd.

Op dinsdag 21 april 2020 kondigde de overheid een verlenging van de corona-maatregelen aan en dat betekende dat de Vierdaagse 2020 definitief niet door kon gaan en alle 47.000 ingeschrevenen een groot gedeelte van hun inschrijfgeld teruggestort kregen.
De komende week zou de 104de Vierdaagse Nijmegen gelopen worden en gaan Ted van der Loo en ROS TVKrant ‘op herhaling’ door de Vierdaagse van 2019 nog eens in beeld te brengen.