In de Week tegen Eenzaamheid van 1 tot en met 8 oktober zijn er in ’s-Hertogenbosch verschillende activiteiten. Voor iedereen die het fijn vindt om anderen te ontmoeten en /of samen te sporten en bewegen.

Elk jaar is er in de landelijke Week tegen Eenzaamheid extra aandacht voor eenzaamheid. Tijdens de week staat ontmoeting en verbinding centraal. Want eenzaamheid aanpakken begint met in contact komen. Dit gebeurt vanuit de overheid op landelijk niveau, maar ook in onze gemeente. In ‘s-Hertogenbosch worden activiteiten georganiseerd in samenwerking met maatschappelijke en culturele organisaties, sportverenigingen en vrijwilligers.

Dit jaar roepen we mensen op om in beweging te komen. Hiermee verwijzen we naar de activiteiten rondom sport en beweging die op het programma staan. Sport kan een verbindende factor zijn voor mensen die eenzaam zijn. Door deel te nemen aan de activiteiten is de eerste stap gezet naar meer sociale contacten. Kijk voor het volledige programma met activiteiten op de pagina ”Samen is leuker, samen tegen eenzaamheid”.

Eenzaamheid komt helaas veel vaker voor dan we denken. Van de Bosschenaren tussen 19 en 64 jaar voelt 10 procent zich ernstig eenzaam. Van de 65-plussers is dat zelfs 12 procent. En van jongeren tussen 12-18 jaar is dit 5 procent. Lees hier meer over op de pagina Eenzaamheid in ’s-Hertogenbosch en wat de gemeente hieraan doet.

Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat 32 procent van de Bosschenaren zich eenzamer voelt dan vóór de coronacrisis (gemeten in juni). In april was dit zelfs 38 procent. Vooral ouderen, jongeren, alleenstaanden en eenoudergezinnen zijn zich eenzamer gaan voelen.