Nieuws

Winterse dagen op komst: sneeuw, gladheid en kou

Het wordt de komende dagen echt winters. Zaterdag verwacht men sneeuwval, waarbij een groot deel van Nederland wit wordt.

We hebben de komende dagen te maken met een koude bovenlucht. In combinatie met een hogedrukgebied boven Nederland zorgt dit voor rustig weer waarin het ’s nachts flink afkoelt. Wanneer zaterdag de wind naar het westen draait wordt minder koude en vochtige lucht aangevoerd. Hierdoor krijgen we zaterdagavond en in de nacht naar zondag als slotstuk van de kou op grote schaal met sneeuwval te maken.

De nacht naar zaterdag is opnieuw een koude waarbij een temperatuur net onder -5 graden, matige vorst, mogelijk is. De wind draait ‘s ochtends naar het zuiden en de zon is dikwijls te zien. In de loop van zaterdag neemt de bewolking vanuit het westen toe. Het is de voorbode van de sneeuw die later op de middag of avond gaat vallen.

Over de sneeuwval van zaterdag is nog wat onzekerheid. Niet óf deze zal vallen, het wordt in grote delen van Nederland wel wit, maar wanneer en hoeveel? Alles hangt samen met de precieze timing van de intrede van zachtere lucht. Start de sneeuw in de middag en volgt de dooi al snel in de nacht of blijft het nog langer vriezen. De weermodellen zijn hier op dit moment nog niet over uit. Wat wel duidelijk naar voren komt is dat het oosten van het land de beste papieren heeft om het zondagsontbijt in een witte wereld te eten.