(Heemkundekring Rosmalen/Ons Rosmalen)

Door: Ronald van Grinsven & Antoinette van Grinsven – Raijmakers

We gaan vandaag ergens terug in eind jaren 50, begin jaren 60. De Dauwtrappers uit Rosmalen.

Hier in vol ornaat marcheren over de straat. Destijds een van de vermaken voor de jeugd. De mobiele telefoon was er niet, als je geluk had had je zo’n ding thuis waar je aan moest slingeren aan een schijf met nummers. Facebook tja, dat was een soort poëziealbum. De spelconsole zat in een doos in vorm van ganzenbord en de tablet was de straat en wat stoepkrijt.

De vormen van vertier zijn veranderd. Vaak is het sociale er wel vanaf, ook al noemen ze het in de huidige tijd de sociale media. Nee het vermaak moest echt gemaakt worden in die tijd. Creatief en veel buiten, en samen. Ja wie is er niet groot geworden in die tijd met hinkelen, voetballen, touwtjespringen, tollen, knikkeren de hoela hoep, je noemt het maar op.

Dingen die je nu niet vaak meer ziet op de schoolpleinen, eenvoudig maar toch had het wel iets. Ja de moderne tijd zoals u zegt, geven veranderingen. De techniek haalt ons in. Maar goed dat de beelden er nog zijn. Misschien waren deze kinderen gelukkiger en onbezorgder dan nu, waar al gauw de prestatie druk wordt opgevoerd op jonge leeftijd.