Op zondag 30 januari is de Nationale Holocaust Herdenking. Overal te wereld staan we stil bij de slachtoffers die vielen onder de naziterreur. Tijdens de vervolging werden miljoenen Joden, Zigeuners, gehandicapten, homo’s en communisten vermoord.
Ook in ‘s-Hertogenbosch zijn veel slachtoffers te herdenken. De PvdA Den Bosch organiseert daarom samen met de veteranen van VOC Ouwe Stomp een herdenkingstocht. Om 11.00 uur start de tocht bij het Burgemeestersmonument bij het provinciehuis ter herinnering aan de 11 burgemeesters die het leven hebben gelaten. Zij weigerden mee te werken aan de strenge maatregelen die de Duitse bezetter oplegde. Ook hier leggen we een roos ter nagedachtenis neer. Vanuit daar gaan we naar de casinotuin bij het kindmonument. Hier leggen we een roos neer voor de joodse kinderen die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog.
Vanuit daar gaan we naar de Oude Synagoge waar we stilstaan bij de plaquette met 239 namen van omgekomen Joodse stadsgenoten. Slechts 172 Joodse Bosschenaren hebben de oorlog overleefd. Ook bij de vredespaal op het Anne Frankplein bij beide leggen we een roos neer.
Vanuit hier gaan we naar een Stolperstein (struikelsteen) bij een van de vele huizen waar een Joodse familie woonde en werden gedeporteerd. We eindigen onze tocht bij de plaquette van de Razzia op 16 mei 1944 van de Roma en Sinti bij het Station. Vanuit ’s-Hertogenbosch werden er 51 zigeuners opgepakt en afgevoerd, 13 overleefden de oorlog niet. ’s-Hertogenbosch was samen met Den Haag het hardst getroffen tijdens deze Razzia.
Na de tocht is er gelegenheid om bij te praten op het Veteranen ontmoetingscentrum de Ouwe Stomp op de Fuik 9 te ’s-Hertogenbosch.
Initiatiefneemster & PvdA-commissielid Desirée Coense: ‘mijn grootvader was een “zigeuner” wat eigenlijk een scheldwoord is. Mijn familie woonde op kamp Siberië wat geruimd is in de oorlog. Na de oorlog leerde mijn familie wat er gebeurd was met hen die minder gelukkig waren. Die verhalen herdenken en levend houden is belangrijk nu de generatie die de kampen overleefde nauwelijks meer onder ons is. Vandaar wil ik met deze tocht álle Bossche slachtoffers van de holocaust herdenken.’