Nieuws

75 jaar bevrijding in Vinkel, Geffen en Nuland

door Mark van der Donk

Zondag 20 oktober, Vinkel

In aanloop naar de daadwerkelijke herdenking worden in Vinkel al voorbereidingen getroffen op de basisschool. “Daar is een programma waarbij veteranen komen vertellen over de oorlog en bevrijding”, maakt Wim van Wanrooij duidelijk. Op 13 oktober is er bij de molen eveneens een bijeenkomst over het verzet. Precies een week later vindt in de ochtend een herdenkingsdienst plaats in de OLV Rozenkranskerk, waarbij de gevallen slachtoffers worden herdacht en burgemeester Jack Mikkers het openingswoord verzorgt.

Na afloop van de dienst zal het gezelschap zich naar voetbalclub EVVC begeven, waar het officiële startschot voor de bevrijdingsroute van Vinkel naar ’s-Hertogenbosch klinkt. “In een grote tent worden alle genodigden van de gemeente ’s-Hertogenbosch ontvangen”. In samenwerking met de ouderenbonden en Zonnebloem zorgt de organisatie ervoor dat de oudere Vinkelnaren overdekt kunnen zitten langs de route en op een comfortabele manier de stoet kunnen aanschouwen. “Die loopt via de Weerscheut naar Geffen en dan door naar Den Bosch”, aldus Van Wanrooij. “Precies zoals de geallieerden dat destijds ook deden.”