In onze gemeente staan ruim 31.000 lantaarnpalen. Met openbare verlichting willen we bijdragen aan een veilige omgeving. In de afgelopen jaren hebben we een forse inhaalslag gemaakt in het ‘verledden’ van deze verlichting. In 2012 hebben we de eerste 14 lantaarnpalen voorzien van Led. In 2020 staat de teller op ruim 10.000. We verwachten dat in 2029 alle straatverlichting voorzien is van ledlampen.

Wethouder van der Geld: “Het aanbrengen van ledverlichting doen we om ’s-Hertogenbosch te verduurzamen. In 2050 willen we namelijk een energieneutrale gemeente zijn. En het veranderen van onze verlichting helpt daarbij. Bovendien zorgen we voor slimme verlichting. Op deze manier gaat ons energieverbruik omlaag”.

Slimme verlichting en lager verbruik

Op dit moment heeft 30% van onze lantaarnpalen ledverlichting. Het energieverbruik is hierdoor in de afgelopen jaren met ruim 20% gedaald. We verwachten dat dit komende jaren verder daalt naar 35-40%.

In de openbare verlichting kijken we ook hoe we kunnen zorgen voor slim gebruik. Dat doen we bijvoorbeeld met sensoren in de verlichting. Hierdoor kan verlichting zich aanpassen. Aan bijvoorbeeld de drukte van verkeer en het weer. Is er geen verkeer? Dan dimt de verlichting. Is het donker door regen? Dan is er meer verlichting. Hierdoor is er altijd de juiste hoeveelheid licht op de juiste plaats. Zo besparen we energie.

Een voorbeeld van zo’n slimme weg, is de Oude Rijksweg tussen Hedel en ’s-Hertogenbosch.

error: Wilt u foto's bestellen, dat kan, vul onderstaand formulier in. https://ros-tvkrant.nl/fotos-bestellen/