Vrijdag 27 maart 2020 heeft de in Rosmalen opgegroeide Leonie de Rond haar proefschrift ‘Gently down the stream – Detection of extracellular vesicles by flow cytometry’ vanuit haar woonkamer aan de Pettelaarseweg in ’s-Hertogenbosch verdedigd. Het was de eerste digitale promotie aan de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam. De promotiecommissie verleende haar na afloop van de digitale verdediging de titel van doctor aan de Universiteit van Amsterdam. Leonie de Rond zat van 1993 – 2008 op Basisschool de Troubadour en het Rodenborch College in Rosmalen.
In het proefschrift worden methoden beschreven om:
1) kleinere en daarmee meer celblaasjes te meten;
2) celblaasjes te onderscheiden van andere deeltjes die in lichaamsvloeistoffen aanwezig zijn;
3) meetresultaten van celblaasjes tussen laboratoria onderling vergelijkbaar te maken, waardoor het meten van celblaasjes medisch toepasbaar wordt.
Met een methode die celblaasjes betrouwbaar kan meten, kunnen ziektes als kanker en hart-en-vaatziekten in de toekomst mogelijk eerder en sneller worden opgespoord met een eenvoudige bloed- of urinetest. Bij de gebruikte methode, flowcytometrie, wordt een oplossing van celblaasjes in het midden van een vloeistofstroom gebracht, waarna de celblaasjes één voor één een laserstraal passeren. Per celblaasje wordt de lichtverstrooiing en fluorescentie gemeten. Deze informatie geeft inzicht in de cellulaire herkomst, de grootte en het aantal celblaasjes.
Tijdens de verdediging werd geconcludeerd dat door toepassing van lichtverstrooiingsdetectie ook het coronavirus kan worden gedetecteerd. Verder onderzoek is nodig om te zien of het virus vervolgens ook kan worden geïdentificeerd.
In de toespraak na de verlening van de graad van doctor werd de digitale promotie als een bijzondere afsluiting van een heel goed proefschrift wat bol staat van academische nieuwsgierigheid benoemd.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.