Op 15 augustus 1945 eindigde door de capitulatie van Japan in het voormalige Nederlands-Indië de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. In het kader van het herinneringsjaar van Brabant Remembers tekent Theaterfestival Boulevard voor een programma over de grote invloed van de geschiedenis – generaties lang – op mensenlevens, families en de samenleving.
Want wat weten we nu werkelijk over drie eeuwen kolonisatie, de gruwelen van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd en de kille ontvangst van de ruim 300.000 mensen die naar Nederland trokken? Een deel van hen kwam terecht in Brabant: in steden als Oss, Budel en in woonoord Lunetten, in de barakken van het voormalige concentratiekamp Vught.
Het verhaal van Indische Nederlanders, Molukkers en hun kinderen en kleinkinderen krijgt aandacht in een programma met een viertal onderdelen.
Televisie-uitzending
Een tv-programma met beelden van de Herdenking Oorlogsslachtoffers Nederlands-Indië in het park Grevelingen ‘s-Hertogenbosch. Te zien op Omroep Brabant op zat 15 augustus om 20.00 uur.
De Voorleessessies
Een 6-delige podcastserie met fragmenten uit Indische en Molukse verhalen en reflecties, voorgelezen door de auteurs zelf.
De Indië Monologen
Twee avonden in het Openluchttheater Citadel met verhalen van mensen met een Indische achtergrond of sterke betrokkenheid bij de geschiedenis van Nederlands-Indië. Maandag 24 en dinsdag 25 augustus.
Bridge the distance
Op zondag 30 augustus vervlecht Boi Akih muzikale tradities van de Molukken en Bali met Nederlandse jazz, geïmproviseerde muziek, Indiase klassieke muziek, Latin en traditionele Afrikaanse muziek.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.