Eind oktober vieren en herdenken we de bevrijding van ’s-Hertogenbosch. Tussen 22 en 27 oktober 1944 werden Nuland, Vinkel, Kruisstraat, Rosmalen en ’s-Hertogenbosch bevrijd. Er werd toen nog fel gestreden om de dorpen Empel en Engelen, die uiteindelijk pas in het voorjaar van 1945 hun vrijheid terugkregen.

Met dankbaarheid kijken we terug op ons 75-jarig lustrum vorig jaar met activiteiten voor duizenden inwoners, tientallen Britse families en nog vier bevrijders. Dit jaar is helaas onze jaarlijkse grootschalige Bevrijdings- en Veteranendag op 27 oktober afgelast. Maar, met een speciale film en de mogelijkheid tot een persoonlijk eerbetoon op onze Bevrijdingsdag hoeft deze bijzondere dag niet zomaar voorbij te gaan!

Geen herdenking, wel ruimte voor persoonlijk eerbetoon

Voor de herdenking van de bevrijding van ’s-Hertogenbosch staat het Welsh Division Memorial op het 53rd Welsh Divisionplein centraal. Op dinsdag 27 oktober vervalt helaas de publieke herdenking bij dit oorlogsmonument. Gedurende de gehele dag bieden we daar wel de ruimte voor uw persoonlijk eerbetoon. In de vroege ochtend hijsen we de Britse, Walese en Nederlandse vlag (halfstok) bij dit bijzondere herdenkingsmonument en kunt u zelf op elk gewenst tijdstip daar uw eerbetoon geven of bloemen leggen. Uw eerbetoon is natuurlijk ook mogelijk bij de zeven officiële oorlogsmonumenten in onze gemeente:

’s-Hertogenbosch; Verzetsmonument, Tuin van Vrede en Vrijheid (Casinotuin)

Rosmalen; oorlogsmonument Schoolstraat en/of Gedachteniskapel ‘Vennehof’

Empel, gedachtenismonument, Empelsedijk

Engelen, oorlogsmonument, Achterstaat

Kruisstraat, Grintweg

Nuland, hoek Hoogstraat / Heiweg

Vinkel, Lindenlaan

Vier de vrijheid: vlagt u mee?

Natuurlijk kunt u ook de vrijheid vieren door zelf te vlaggen. Op donderdag 22 oktober mag in Nuland en Vinkel de vlag in top en op vrijdag 23 oktober in Rosmalen en Kruisstraat/Bruggen. Op dinsdag 27 oktober, de officiële bevrijdingsdatum van onze gemeente, mag dat overal in ‘s-Hertogenbosch. De gemeente vlagt dan vanaf de toren van de Sint-Janskathedraal en het Stadhuis.

Speciale televisie-uitzending over veteranen uit onze gemeente

Wist u dat meer dan 700 inwoners van onze gemeente zich ná die oorlog hebben ingezet voor de vrede en vrijheid ergens in de wereld? De verhalen van deze Bossche veteranen zijn vastgelegd in een documentaire en wordt uitgezonden op dinsdag 27 oktober vanaf 07.00 door de lokale televisiezender DTV en tot en met de avond herhaald. Naast de veteranenverhalen die centraal

staan in deze uitzending, besteden we ook kort aandacht aan onze 76e Bevrijdingsdag.

error: Niet toegestaan