Verborgen onder pleinen, parkeergarages en openbare gebouwen zitten in ‘s-Hertogenbosch nog steeds bunkers en schuilkelders uit de Koude Oorlog verscholen. Jarenlang waren de exacte locaties strikt geheim voor buitenstaanders. Erfgoed ‘s-Hertogenbosch brengt de schuilkelders voor het eerst in kaart tijdens de Maand van de Geschiedenis. De geïllustreerde geschiedenis van deze kelders, is te bekijken via https://www.erfgoedshertogenbosch.nl/schuilkelders
Kort na de Tweede Wereldoorlog was de angst voor nieuw geweld zo groot dat overal in Nederland de bouw begon van nieuwe schuilkelders. In ’s-Hertogenbosch lag in 1952 een plan klaar voor de aanleg van zes openbare schuilplaatsen op plekken waar veel mensen langskwamen, zoals de Markt en het station. ’s-Hertogenbosch slaagde er uiteindelijk in om vijf massaschuilkelders te bouwen voor 18.700 mensen tussen 1955 en 1985.
De bunkers onder het station en de Markt zijn nooit gerealiseerd. In de praktijk bleek het makkelijker en – niet onbelangrijk – goedkoper om schuilkelders te bouwen onder de nieuwe (betonnen) bouwwerken in de stad, zoals parkeergarages. In 1988 besloot de overheid om te stoppen met het bouwen van schuilkelders. De dreiging van de Koude Oorlog nam in die jaren snel af. Zeker na de val van de Berlijnse Muur in 1989. Een jaar later sloot Nederland ook de geldkraan voor het onderhoud van de kelders.
Uit niets blijkt dat er onder het Provinciehuis in ’s-Hertogenbosch nog een grote atoomvrije schuilkelder te vinden is. In de volksmond staat deze kelder beter bekend als “de Bunker”. Erfgoed ’s-Hertogenbosch maakt nu een virtueel bezoek aan de bunker mogelijk.
Op de foto: Verroeste stapelbedden in de bunker onder het Wilhelminaplein.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.