Het centrum van Den Bosch verwelkomt zijn eerste muurschildering, geïnspireerd door het nummer “Paracetamollen” van de populaire artiest Flemming. Dit bijzondere kunstwerk is onderdeel van het Music & Mural initiatief van Studio Giftig, dat kunst en muziek samenbrengt door middel van muurschilderingen gebaseerd op nummers van lokale artiesten in verschillende Nederlandse steden.

Over het Project

Het Music & Murals project streeft ernaar om stedelijke omgevingen te verrijken met kunstwerken die niet alleen visueel indrukwekkend zijn, maar ook een diepere muzikale betekenis dragen. Lokale artiesten worden uitgenodigd om een nummer uit hun eigen repertoire te selecteren dat voor hen speciaal is, waarna kunstenaars deze muzikale inspiratie omzetten in prachtige murals. Dit project is niet alleen een eerbetoon aan de muzikale cultuur van elke stad, maar ook een middel om kunst toegankelijk te maken voor een breed publiek. Eerdere deelnemers van het project waren onder andere Racoon, Di-rect, Typhoon, Eva Simons, Spinvis, Fresku en Snelle.

Statement van de Kunstenaars

“We zijn ontzettend trots op deze muurschildering in het hart van Den Bosch,” zeggen de kunstenaars van Studio Giftig. “Het was een unieke uitdaging en een eer om met Flemming samen te werken en zijn muziek tot leven te brengen in een visueel kunstwerk. ‘Paracetamollen’ heeft een speciale betekenis voor Flemming en wij hopen dat deze muurschildering die emotie en energie weet over te brengen aan iedereen die het ziet.”

Over de Artiest

Flemming, een van Nederlands populairste artiesten van dit moment, heeft met “Paracetamollen” een nummer gecreëerd dat veel luisteraars raakt. Zijn muziek staat bekend om zijn pakkende melodieën en diepe, persoonlijke teksten. Voor het Music & Murals project koos hij dit nummer vanwege de speciale betekenis die het voor hem heeft. Eerder dit jaar ontving Flemming als allereerste Nederlandse artiest een diamanten plaat en daarnaast een Edison in de categorie Pop, wat zijn groeiende invloed en populariteit onderstreept.

Over Studio Giftig

Studio Giftig is een Nederlands street art duo, bestaande uit Kaspar van Leek en Niels van Swaemen. Het duo staat bekend om hun grote (sur)realistische muurschilderingen die zij zowel nationaal als internationaal maken. Vorig jaar wonnen zij de internationale prijs via het Street Art Cities platform voor beste muurschildering wereldwijd. Met hun unieke stijl en oog voor detail weten zij keer op keer indruk te maken en de stedelijke omgeving te verrijken.

Creatie van de Muurschildering

De muzikant Flemming heeft zijn nummer “Paracetamollen” voor dit project aangeleverd. Gebaseerd op dat nummer heeft Studio Giftig de muurschildering gemaakt. Gedurende twee weken hebben de kunstenaars van Studio Giftig aan de schildering gewerkt op het Burgemeester Loeffplein in het centrum van Den Bosch. Vandaag, twee weken later, is Flemming naar de locatie gekomen om zich te laten verrassen door het eindresultaat. Tevens heeft hij het nummer “Paracetamollen” bij de schildering gespeeld, waardoor de cirkel weer rond was. Dit project is mede mogelijk gemaakt door de street art organisatie Kings of Colors en Den Bosch Partners.

Statement Chrisje Clement, namens Den Bosch Partners

Dit kunstwerk is een aanwinst voor de kunstcultuur in Den Bosch en een mooie manier om kunst toegankelijk te maken voor een breed publiek. Zeker voor de jongere generaties, die we graag zien in Den Bosch. Als organisatie hebben we dan ook geen moment getwijfeld om ons hiervoor in te zetten. De locatie van deze mural is zorgvuldig gekozen op basis van de ambitie voor dit gebied. Namelijk; een urban gebied met een rafelrandje. Een belangrijke actie voor dit gebied is het kleurrijker maken van de omgeving met lef, kunst en creativiteit.