De Stadspijpers van ’s-Hertogenbosch vieren hun 40 jarig jubileum met een internationaal festival van stadsspeelieden in ’s-Hertogenbosch. Tien groepen uit het Verenigd koninkrijk en de USA nemen deel aan dit festival.

De Stadspijpers zijn heropgericht ter gelegenheid van het 800-jarig bestaan van ’s-Hertogenbosch in 1985. Al vanaf het einde van de 14e eeuw was er een groep stadsmuzikanten actief in de hertogstad. Bijna 250 jaar waren de Stadspijpers in dienst van het stadsbestuur, zij verdwenen uit het publieke leven na het Beleg van ’s-Hertogenbosch in 1629 tot de heroprichting in 1984.

Niet alleen in ’s-Hertogenbosch waren er stadsmusici, maar in veel grote Europese steden. Eind 19e eeuw verdween de laatste groep stadsmuzikanten uit het straatbeeld. In de 20e eeuw zijn er meerdere steden van Europa stadspijpersgroepen heropgericht.

Op zaterdag 7 september wordt er op vier locaties in de Bossche binnenstad gemusiceerd tussen 11.00 – en 16.00 uur. Zondag 8 september zal de hoogmis van 10.00 uur in de St. Janskathedraal worden opgeluisterd door de Stadspijpers van ’s-Hertogenbosch in samenwerking met de Schola Cantorum. Na afloop van de mis trekken alle deelnemende groepen vanaf de Parade door de binnenstad naar het Kerkplein, waar om 12.00 uur de zgn. “Great Noyze” plaatsvindt.

Alle deelnemende groepen treden daar gezamenlijk op tot circa 13.00 uur. De musici maken muziek uit de late middeleeuwen en Renaissance op replica’s van instrumenten uit die periode. Zij gaan gekleed in kleurrijke kostuums uit die tijd.

Voor uitgebreide informatie over het festival: www.stadspijpers.nl