Het rioolwater dat we op de zuivering in Vinkel schoonmaken komt in de Grote Wetering terecht. De kwaliteit van dit water moet voldoen aan de eisen van de Europese Kaderrichtlijn Water. Willen we een vinkje zetten achter de KRW-eisen voor de concentratie fosfaat in de Grote Wetering, dan moeten we aan de bak. De installatie die we daarvoor in 2025 gaan bouwen, zuivert meteen ook de resten van medicijnen uit het rioolwater.
Met behulp van ijzerchloride gaan we fosfaat uit het rioolwater verwijderen
En de medicijnresten pakken we aan met poederkool, een soort Norit. Fosfaatresten blijven kleven aan de ijzerchloride. En medicijnresten blijven kleven aan de poederkool. Zo ontstaan er vlokken die zowel medicijnresten als fosfaatresten bevatten. Deze vlokken worden groot en zwaar en bezinken in een trechtervormige bodem. Vanuit deze ‘trechter’ pompen we de vlokken (slib) uit het water. Het slib vervoeren we naar de vergister in ’s-Hertogenbosch, waar we er energie van maken. De energie gaat naar Heineken waar het wordt gebruikt voor het productieproces van bier.
Extra nabehandeling
Lichtere vlokjes fosfaat en medicijnresten zakken niet naar de bodem. Ze blijven bovendrijven. Deze vlokjes filteren we eruit met een doek met minuscuul kleine gaatjes. Zo halen we de maximale hoeveelheid resten fosfaat en medicijnresten uit het rioolvalwater voordat het de Grote Wetering in gaat.
Voor Nederland is de bouw van de installatie in Vinkel uniek; de combinatie ijzerchloride met poederkool en de extra nabehandeling met het doekfilter.
In navolging van Vinkel en Oijen en Dinther gaan we ook op onze vier andere rioolwaterzuiveringen installaties bouwen die medicijnresten en andere verontreinigingen verwijderen.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.