Nieuws

Lintjesregen uitgesteld, gelukkigen krijgen telefoontje van hun burgemeesters

Er komt dit jaar een aangepaste Lintjesregen. De traditionele ceremonie wordt aangepast vanwege de corona-uitbraak. De burgemeesters van de gemeenten in ons land waar inwoners in verband met Koningsdag een Koninklijke Onderscheiding krijgen, gaan alle gedecoreerden persoonlijk bellen.

Dit gebeurt op de dag dat de Lintjesregen zou plaatsvinden en dat is dit jaar 24 april. Voor de daadwerkelijke uitreikingen wordt gezocht naar één landelijk moment waarop dit alsnog kan gebeuren. De Kanselarij der Nederlandse Orden in Den Haag maakte dat woensdag bekend. Dat zal waarschijnlijk in de ochtend gebeuren, want op de middag van 24 april verschijnt de speciale editie van de Staatscourant waarin iedereen binnen het Koninkrijk der Nederland wordt genoemd die op een lintje kunnen rekenen. Ze meldde verder dat ‘om en nabij de drieduizend’ mensen een lintje krijgen. Dat zouden er honderd meer zijn dan vorig jaar.

De Kanselarij hoopt dat met de aanpassing van het programma ‘diegenen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving, toch worden gewaardeerd’. Meestal worden mensen die een lintje krijgen met een smoes naar het gemeentehuis of een andere locatie gelokt. Dat is dit jaar dus niet nodig. Hij of zij hoeft ‘slechts’ telefonisch bereikbaar te zijn. Voor het ‘landelijk uitreikingsmoment’ zullen ook familie, vrienden en collega’s van de gedecoreerden worden uitgenodigd. Wanneer dit gebeurt, is allemaal afhankelijk van het verloop van de coronacrisis.