Nieuws

Zonnekijkdag bij Sterrenwacht Halley

Op de Landelijke Zonnekijkdag 5 juli is Sterrenwacht Halley voor belangstellenden geopend. Wel zal men een plaats moeten reserveren in een van de tijdvakken 13.00-14.00 uur, 14.15-15.15 uur en 15.30-16.30 uur. Reserveren kan gebeuren via de website www.sterrenwachthalley.nl. Per tijdvak kunnen ten hoogste 15 bezoekers worden ontvangen. De entree bedraagt € 5,– (alle leeftijden).

Vanwege het coronavirus worden hygiënevoorzieningen getroffen en geldt de 1,5-meterregel.

De zon is de best bestudeerde ster in de kosmos, maar toch is hij nog in veel raadselen gehuld. Sterrenkundigen hebben de beschikking over talrijke grote telescopen op aarde en in de ruimte om te trachten de geheimen van deze dichtstbijzijnde ster te ontsluieren.

Ook bij Halley zijn speciale zonnetelescopen, voorzien van zonnefilters, om de zon veilig te kunnen laten zien, als hij ten minste niet achter de wolken staat. Met wat geluk zijn er donkere zonnevlekken en indrukwekkende zonnevlammen en protuberansen zichtbaar. Met een zonneruisontvanger in de sterrenwachttuin kun je de zon zelfs horen, zelfs als het bewolkt is!

In het auditorium geven Halleyleden publiekspresentaties over de zon, boeiend voor jong en oud.

Het adres van Sterrenwacht Halley is Halleyweg 1, 5383 KT Vinkel (halverwege Heesch en Vinkel). De route is vanuit beide plaatsen met wegwijzers aangegeven.