Maaltijdbezorgers moeten vanaf 1 juli 16 jaar of ouder zijn. De inspectie SZW had de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hierom gevraagd.

Volgens de Inspectie maakt maaltijdbezorging de laatste jaren een grote groei door en is er een duidelijke verschuiving te zien in leeftijd. De bezorgers worden steeds jonger.

Gevaren bij maaltijdbezorging

Bij jonge maaltijdbezorgers onder de 16 jaar ziet de Inspectie verschillende gevaren bij het bezorgen van de maaltijden, zoals werken onder tijdsdruk, onveilige verkeersomstandigheden en het uitvoeren van betalingen.

Jonge bezorgers tot laat aan het werk

De Inspectie voerde vrijdag 26 juni een reeks controles uit, waarbij duidelijk werd dat vijf 15-jarige bezorgers buiten de geoorloofde tijden aan het werk waren. Zes vestigingen van een fastfoodketen werden gecontroleerd, in de steden Amstelveen, Bussum, Huizen, Utrecht en Hilversum. Aanleiding daarvoor waren meldingen over jonge maaltijdbezorgers die tot laat in de avond nog aan het werk zouden zijn. De Inspectie wil niet kwijt welke keten het is, maar volgens het Financieel Dagblad gaat het om New York Pizza. De werkzaamheden zijn stilgelegd.