Nieuws

Jan de Wit over historische Bossche kranten

Afgelopen zaterdag 1 augustus hield Jan de Wit,  Kabinetschef bij de gemeente, die als hobby heeft het aanleggen van een archief met oude kranten over specifiek ’s Hertogenbosch en over Nederland, een lezing over zijn hobby.

Jan is een expert in persgeschiedenis. Zijn levensmotto daarbij: ‘Bekijk het van meerdere k(r)anten.’ De historie van de eerste Bossche krant gaat terug tot 1771. In 2021 dus 250 jaar Bossche krant! Authentieke nieuwsberichten van 300, 150 of 75 jaar geleden… ze fascineren ‘net iets meer’ dan Wikipedia.

Wist u dat ‘s-Hertogenbosch ooit perscentrum was? De Volkskrant werd op 2 oktober 1919 vanuit ‘s-Hertogenbosch voor het eerst uitgegeven als weekblad van de katholieke arbeidersbeweging. De stad was ook de bakermat van het katholieke dagblad De Tijd en de Katholieke Illustratie, trendsetter voor de Nederlandse tijdschriftencultuur..

 

Foto’s:  Henk van Esch