Nieuws

Vijfde landelijke hittegolf in drie jaar tijd op komst

Sinds 1901 heeft het KNMI 28 landelijke hittegolven gemeten. De kans is groot dat we deze week te maken krijgen met de eerste landelijke hittegolf van 2020. Als de hittegolf deze week daadwerkelijk doorzet, dan vond 17,24% van het aantal hittegolven van de afgelopen 120 jaar plaats in de laatste drie jaar. Vorig jaar kregen we namelijk al te maken met twee hittegolven. Evenals als het jaar daarvoor. In 2019 werd zelfs de heetste dag tijdens een hittegolf sinds 1901 gemeten; 37.5 °C.

120 jaar meting hittegolven Nederland

Vier hittegolven in twee jaar tijd is uitzonderlijk. We krijgen zelfs niet elk jaar te maken met een hittegolf. Voor 2018 vond de laatste hittegolf plaats in 2015. Sinds 1901 zijn er tot nu toe 28 officiële landelijke hittegolven gemeten in Nederland. De hoogste temperatuur tijdens een hittegolf werd vorig jaar gemeten, op 25 juli 2019. Het was toen 37.5 °C.

Langste hittegolf duurde bijna drie weken

Een hittegolf duurt minimaal vijf dagen. Deze duur is vaak wat langer, met een gemiddelde van negen dagen. De hittegolf met de langste duur sinds 1901, was die van 1975. Deze hield maar liefst achttien dagen aan. Bijna drie weken dus. In 2018 duurden de twee hittegolven ook vrij lang. De eerste hield dertien dagen aan, de tweede tien dagen. Tussen die twee hittegolven zat maar één dag. Als het die ene tussendag ook warmer dan 25 °C was geweest, dan had 2018 de langste hittegolf op naam gekregen. Vorig jaar duurden beide hittegolven ‘maar’ zes dagen.

Als de weersvoorspelling uitkomt, is de temperatuur in de Bilt van woensdag 5 augustus tot en met vrijdag 14 augustus 25 °C of hoger. Aanstaande donderdag, vrijdag en zaterdag komt de temperatuur waarschijnlijk boven de 30 °C uit. Dat zou betekenen dat de eerste officiële landelijke hittegolf van dit jaar op komst is.