Nieuws

PADDENSTOELEN OP DE WAMBERG

Een zonnige, winderige of regenachtige herfstdag is de beste dag om paddenstoelen te gaan zoeken en bekijken, maar vergeet dan niet o.a. een paddenstoelengids, een loepje en zeker niet een kleine spiegel om de paddenstoel aan de onderkant te kunnen bekijken.

Een paddenstoel is het vruchtlichaam van veel soorten schimmel (zwammen) en paddenstoelen vormen maar een klein deel van de schimmel, waarvan het grootste deel zich in de bodem bevindt in de vorm van schimmeldraden (hyfen).
Dus trek er de komende dagen van de herfstvakantie maar eens op uit, want voor je het weet is de paddenstoelentijd weer voorbij, maar dan kun je altijd weer genieten van de mooie herfstkleuren.

De Wamberg, een bosrijk landgoed van ongeveer 182 ha groot, is een buurtschap en landgoed bij Berlicum, gelegen op de grens met ’s-Hertogenbosch en ligt aan de Hasseltse Dijk van Berlicum naar Rosmalen (N606), tussen de Grote Wetering en de Wambergse Beek en men spreekt altijd over Dé Wamberg in plaats van Wamberg.

Het gebied is in de tweede helft van de 14e eeuw ontgonnen en de Wambergse Hoeve (ook wel Grote Wamberg genoemd) is de oudste boerderij en dateert ook uit de 14e eeuw, terwijl aan de oostzijde van het terrein een schitterend bewaard gebleven speelhuis staat, genaamd ‘Eikenlust’.

Tekst en foto’s Ted van der Loo
Zie ook www.thuisinhetnieuws.nl