Nieuws

Plaatsing eerste XL Vislift in de Hertogswetering

In de week van 16 november 2020 is de eerste XL Vislift van de wereld geplaatst ter hoogte van de stuw Oijense Hut nabij Oss. Momenteel zijn er meerdere werkzaamheden in uitvoering langs de Hertogswetering van Gewande tot Lithoijen.

Een Vislift is een slimme vispassage waardoor vissen langs de stuw verder de Hertogswetering op kunnen zwemmen. Het is een kunststof koker in de grond in de oever. Binnenin die koker zit een ronde passage waarin vissen via een soort wenteltrap naar boven kunnen zwemmen en hun weg kunnen vervolgen langs de stuw. Uit onderzoek is gebleken dat vissen hoge eisen stellen aan de stroomsnelheid in een vispassage tijdens hun migratie reis langs de stuw. Ook bekijkt deze vispassage automatisch met een camera de vissen die er doorheen zwemmen en meet het de waterkwaliteit.

Meer informatie over de optimalisatie op www.aaenmaas.nl/hertogswetering.

Geef een reactie