Nieuws

COVID-rust op de weg; 42% minder vertragingen spits rond Den Bosch

De COVID-19-pandemie zorgde niet alleen voor een negatief reisadvies, 1,5 meter afstand, de mondkapjesplicht en de sluiting van niet-essentiële winkels, maar ook voor veel minder verkeer op wegen over de hele wereld. Ook in Nederland werd het sinds maart 2020 een stuk rustiger op de weg, iets wat we nog niet eerder hadden gezien. De COVID-19-maatregelen zorgden ervoor dat er nauwelijks files waren en dat vooral in de spitsuren de extra reistijd afnam – in Den Bosch was dat een daling van 42 procent in vergelijking met 2019.

Den Bosch staat op plek zestien in de Nederlandse ranglijst van de TomTom Traffic Index. Bovenaan dit jaar staat Haarlem, gevolgd door Den Haag en Nijmegen op de tweede en derde plaats.

Voor de coronacrisis stond de automobilist in Den Bosch het langst in de file op dinsdag 21 januari. Een autorit van een half uur duurde op die dag in Den Bosch ruim 10 minuten langer. Een kettingbotsing zorgde in de dichte mist op de A59 bij Vlijmen voor een flinke file. Tijdens de coronacrisis was maandag 7 december de drukste dag, met een extra reistijd van bijna 7 minuten op een autorit van een half uur. Die ochtend was er sprake van een moeizame ochtendspits in Den Bosch door ongelukken op de A2.

De rustigste dag voor COVID-19 was – niet geheel verrassend – nieuwjaarsdag. De meest rustige dag tijdens COVID-19 was 29 maart. 29 maart was de eerste zondag na de persconferentie van 23 maart waarin de ‘intelligente lockdown’ werd aangekondigd. Er werd dringend verzocht om thuis te blijven.