Nieuws

De eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Vanaf half april tot begin mei komen de eitjes uit. De rupsjes hebben dan al haren, maar nog niet de brandharen die overlast kunnen geven.

Als de rupsen drie keer zijn verveld, krijgen ze brandharen. In juni komen de rupsen samen en vormen grote nesten op de stam. ’s Nachts gaan ze ‘in processie’ op zoek naar voedsel. De brandharen van de eikenprocessierups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier.

Vanaf half mei starten we met het wegzuigen van de nesten. Dit doen we in een bepaalde volgorde. Nesten in de buurt van scholen, zwembaden, sportparken en begraafplaatsen hebben de hoogste prioriteit en krijgen altijd voorrang op de rest.

Toch in contact gekomen met brandharen?

Binnen een paar uur ontstaan klachten zoals jeuk, huiduitslag, en irritatie van ogen en/of luchtwegen.

Trek kleding waarin brandharen zitten voorzichtig uit

Strip de huid zo snel mogelijk met plakband

Spoel de huid en ogen af met lauw warm water

Probeer niet te krabben of te wrijven

Erge jeuk? Gebruik zalf met menthol, aloë vera of calendula

Was kleding zo snel mogelijk op 60°C, zodat de eiwitten afgebroken worden

Kijk op www.rupsen.info voor meer informatie.

U kunt een melding bij de gemeente doen via: https://www.buitenbeter.nl/