Publieksavond 5 juli

Op vrijdagavond 5 juli is Sterrenwacht Halley voor publiek geopend. Het programma begint om 21.00 uur en duurt tot ongeveer 23.00 uur. Het is leuk en interessant voor alle leeftijden. Kom op tijd, want het kan druk worden.

Door de grote telescopen zijn op de maansikkel zeeën, bergen en kraters goed te zien. Na zonsondergang laat Jupiter zich zien aan de zuidoostelijke hemel, enige tijd later gevolgd door Saturnus. Door de telescoop zijn wolkenbanden op Jupiter en de vier grootste manen van deze reuzenplaneet goed zichtbaar. En rond Saturnus zijn de bekende ringen en enkele manen te onderscheiden.

Naarmate het donkerder wordt, vertonen zich steeds meer sterren en uiteindelijk kunnen we sterrenbeelden herkennen, zoals Grote en Kleine Beer, Cassiopeia, Arend, Lier en Zwaan. Het moet wel onbewolkt zijn om de maan, planeten en sterren te kunnen waarnemen.

In het auditorium en het planetarium verzorgen Halleyleden presentaties over de sterrenhemel en ons zonnestelsel. Extra aandacht is er voor de maan, waarop een halve eeuw geleden voor het eerst een mens voet aan de grond zette.

Entree op de publieksavond: € 5, — (kinderen tot en met 12 jaar: € 3, –).

Zonnemiddag op 7 juli

Ook op zondagmiddag 7 juli is Sterrenwacht Halley voor belangstellenden geopend. Het programma begint om 14.00 uur en duurt tot 16.00 uur.

Als het niet bewolkt is, worden de telescopen op de zon gericht. Die zijn voorzien van speciale filters tegen het felle zonlicht. Dankzij die filters zie je donkere zonnevlekken en indrukwekkende zonnevlammen en protuberansen op de zon en aan de rand de zon. Met behulp van de radiotelescoop kun je de zon zelfs horen!

De zon is de best bestudeerde ster in de kosmos, maar toch is hij nog in veel raadselen gehuld. In het auditorium geven Halley publiekspresentaties over de zon, boeiend voor jong en oud.

Entree zonnemiddag: € 5,– (kinderen tot en met 12 jaar: € 3,–).

Het adres van Sterrenwacht Halley is Halleyweg 1, 5383 KT Vinkel. De route is vanuit beide plaatsen met wegwijzers aangegeven.

Groepen kunnen op andere dagen en tijden terecht. Bel voor een afspraak: (0412) 45 49 99. Meer informatie over Sterrenwacht Halley: www.sterrenwachthalley.nl.