De schoolvakanties in Zuid-Nederland gaan bijna beginnen. Het is mooi weer en wat is er dan lekkerder dan een duik in het water. Maar let wel op waar je dat doet. Door de inmiddels lang durende droogte met warme periodes is het water in de beken en sloten steeds minder fris.

Waar moet je op letten en wat kun je doen?

ZWEMMEN IN PLAS OF SLOOT

Door de droogte wordt het water in de beken en sloten minder ververst. Het spoelt niet door en de temperatuur van het water wordt hoger. Dit veroorzaakt onder andere algengroei. Deze algen, zoals blauwalgen, kunnen giftige stoffen afscheiden. Let nu daarom extra goed op. Spring niet zomaar in de sloot maar controleer op www.zwemwater.nl waar het veilig is om te zwemmen. Per dag kunnen de resultaten verschillen.

EVEN IN DE SLOOT

Door de hogere watertemperatuur neemt ook het zuurstofniveau van het water af. Hierdoor heeft het waterleven het moeilijk. Dit is bijvoorbeeld te zien aan naar zuurstof happende vissen of erger vissterfte of het vermoeden van blauwalg . Zie je dit, meld het dan bij waterschap Aa en Maas op nummer 088 – 17 88 000 of via de website www.aaenmaas.nl