Op zondag 25 augustus organiseerde het Gilde St. Catharina – St. Joris het jaarlijkse Burgerkoningschieten op het eigen terrein aan de Empelseweg 7 te Rosmalen.
Nadat de Hoofdman Francois van Hirtum iedereen van harte welkom heette konden de wedstrijden, traditioneel schieten op de houten vogel, om 14:00uur beginnen.
Helaas was de opkomst van de Rosmalense burgers wat tegenvallend, wellicht door het warme weer, maar dat kon de pret niet drukken.
Twaalf deelnemers namen het tegen elkaar op nadat bij het 176ste schot het laatste stuk van de houten vogel naar beneden geschoten werd door Willeke Verhoeven.
Hiermee kroonde zij zich tot Burgerkoning(in) 2019.

Op het zelfde moment startte de jeugd met de strijd om de titel Jeugdburgerkoning.
Deze wedstrijd werd geschoten met de luchtbuks op traditionele wijze door op de wip te schieten.
Winnaar werd Stan Pennings (13) met een score van 13 treffers uit 18 schoten.

De leden van het gilde schoten zelf ook op de houten vogel om het wisselschild.
Hier was het Gerion van Nuland die met het 182ste schot “het schot van geluk” trof en hiermee kroonde zij zich tot winnaar.

Als laatste werd er nog gestreden om de titel Jeugdkoning van het gilde. Fanatiek zoals elk jaar werd er volop op de vogel geschoten.
Het was Carsten Krootjes niet gegund om deze titel eens te winnen want voor de vijfde maal kroonde zus Sunanda Krootjes (16) zich tot Jeugdkoning van het gilde.

Nadat de koning Frans van Hirtum de laatste prijzen had uitgereikt kon er een toost uitgebracht worden op Willeke Verhoeven en de andere winnaars en werd het nog lang gezellig op deze overgoten warme zonnige dag.