Rita Bijnen heeft als 20-jarige een oorlogsdagboek bijgehouden over de periode 17 september 1944 tot aan 1 januari 1945. Rita beschrijft in haar dagboek zeer nauwkeurig, alle gebeurtenissen rondom de strijd in Berlicum en de daaropvolgende evacuatie naar en het verblijf op Coudewater in Rosmalen en uiteraard de terugkeer naar hun vrijwel volledig verwoeste dorp.

Bij toeval kwam een familielid van Wil van den Elzen het oorlogsdagboek van Rita op het spoor. Kort na afloop van de 2e Wereldoorlog heeft Jan van de Veerdonk, de echtgenoot van Rita alle dagboekaantekeningen overgeschreven.

Het oorlogsdagboek van Rita wordt in een beperkte oplage uitgebracht, eind oktober 2019, rond de periode van de herdenking en de bevrijding van Berlicum en Rosmalen, 75 jaar geleden.

Op 5 mei van dit jaar heeft Rita in een uitzending van ROS-Radio een stukje voorgelezen uit haar dagboek. Dit fragment kun je beluisteren op de websites van beide heemkundekringen: www.deplaets.nl en www.heemkundekringrosmalen.nl

U kunt vooraf intekenen bij de heemkundekringen Berlicum en Rosmalen. Stuur een e-mail met je naam, adres en telefoonnummer en de tekst ‘Bestelling Oorlogsdagboek Rita Bijnen’. Voor Berlicum naar: secretaris en voor Rosmalen naar: heemkundekring

Na inschrijving krijg je een bevestiging en het verzoek om het bedrag over te maken. De prijs van het oorlogsdagboek bij vooraf intekenen is € 7,50 per stuk. Eind oktober komt het oorlogsdagboek in de vrije verkoop voor de prijs van € 9,50 per stuk.