Het coronavirus is voor ons allemaal het gesprek van de dag. Dat was het de afgelopen dagen, en het zal ons de komende tijd ook nog stevig bezighouden. Een ongekende situatie in Nederland, Noord-Brabant en in ons ’s-Hertogenbosch. Het virus raakt ons allemaal en we zien de gevolgen ervan in onze samenleving. Er nu verschillende mensen ziek door het coronavirus. Hen wens ik veel beterschap en een spoedig herstel.

De inzet van allerlei professionals om dit virus tegen te gaan en onze medemens te helpen en verzorgen, is enorm. Ik denk aan huisartsen, mensen die in verzorgings-en ziekenhuizen werken, collega’s van de GGD en hulpdiensten. Mijn dank voor al jullie inzet!

Naast de ziekte die het virus brengt, schaadt het helaas ook onze lokale economie. Dat er financiële gevolgen zijn voor ondernemers, daar ben ik me van bewust. Dank aan jullie ook, voor het serieus omgaan met de gevolgen van dit virus.

Ik zie het als mijn taak de gevolgen van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Vanuit mijn rol als voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Noord en burgemeester van ’s-Hertogenbosch. Zodat minder mensen ziek worden en we in ieder geval onze vitale diensten in de samenleving zo goed mogelijk overeind houden.

Dat doen we samen. Samen met de experts: professionals die kennis hebben van virussen en weten welke aanpak het beste is. Samen met zorginstellingen, ziekenhuizen en hulpdiensten met wie we bepalen hoe we het best zorg kunnen blijven geven. Samen ook met mijn collega-bestuurders in Brabant.

Ik merk dat inwoners zich zorgen maken over de ontwikkeling van het virus. En dat er vragen zijn of er wel genoeg maatregelen genomen worden. Of het niet meer moet zijn? Die vragen en zorgen begrijp ik volledig. Die betrokkenheid waardeer ik enorm. Ik vind het ook logisch dat we onszelf die vraag stellen en blijven stellen. Zo houden we elkaar scherp.

Besluiten nemen we niet over een nacht ijs, daar kan je op rekenen. We hebben hier ook te maken met wat ik duivelse dilemma’s heb genoemd. We willen ‘s-Hertogenbosch, de regio en hele provincie niet op slot gooien. Daarom is het soms even zoeken wat het beste is om te doen.

Jack Mikkers, Foto: Marc Bolsius

Burgemeester ‘s-Hertogenbosch