Een groot aantal ouders vindt fietsen in de stad gevaarlijk. De reden dat veel kinderen op de achterbank van de auto belanden en zelden zelfstandig fietsen. Eenmaal de middelbare schoolleeftijd bereikt, moeten ze alsnog. Hoe bereid je ze daar dan goed op voor?

Cijfers laten zien dat een groot aantal twaalfjarigen in de maand september, als de scholen beginnen, bij een ongeluk zijn betrokken. Zowel jongens als meisjes, alles is nog onwennig en dan moeten ze de drukte in op weg naar school.

Ze zijn niet alleen gespannen voor de eerste lessen in de brugklas, ze zijn ook nog eens druk in de weer met hun vriendinnen. Ze fietsen naast elkaar en letten nauwelijks op het verkeer. Dat maakt ze kwetsbaar.

Het is de reden dat de jaarlijkse campagne van Veilig Verkeer Nederland vooral gericht is op automobilisten. Vooral in de eerste weken van het nieuwe schooljaar is er veel gelegen aan de automobilisten om rekening te houden met nieuwe verkeersdeelnemers in die puberleeftijd.

Volgens de woordvoerder ontbreekt het deze groep nog aan routine. Zijn ze eenmaal de leeftijd van ongeveer veertien jaar gepasseerd dan gaat het beter. Hebben ze ook volwassener fietsen, bijvoorbeeld een fiets met 26 inch wielen. Praktisch gezien zijn ze daarmee ‘groter’ en zichtbaarder in het verkeer. Nu luidt het advies aan ouders: “Begin op tijd met je kind voorbereiden op zelfstandig door de stad fietsen.” Het is belangrijk dit stapsgewijs op te bouwen. Het wordt aangeraden om met brugklassers in de vakantie al een paar keer naar de nieuwe school te fietsen.