Pilotuitzending Radio Kras uitgezonden op dinsdag 14 april tussen 12.00 en 13.00 uur

Een groep Brabantse radiomakers maakt een programma voor ouderen (zeventig plussers) die vanwege het coronavirus aan huis zijn gekluisterd. De eerste proefuitzending van Radio Kras wordt op dinsdag 14 april uitgezonden via ROS RADIO in samenwerking met de ORVA, en is ook achteraf te beluisteren als podcast op www.radiokras.nl

Radio Kras is daarna wekelijks van 12 tot 13 uur te beluisteren. “Wat we hier vooral mee willen bereiken, is de sociale isolatie van ouderen doorbreken”, aldus initiatiefnemer Jaap Klink van Broed. “Bewoners van woonzorgcentra hebben al vaak te maken met eenzaamheid, maar door de noodzakelijke coronamaatregelen is de situatie nog nijpender geworden, zelfs samen eten zit er niet meer in. Veel ouderenorganisaties zijn daarom op zoek naar manieren om deze doelgroep toch te bereiken. Bij Broed werden we gevraagd om hierover mee te denken; met Radio Kras kunnen we voor afleiding en inspiratie zorgen.”

De initiatiefnemers stellen een redactie samen van ouderen, die mee gaan helpen met het invullen van het format van de uitzendingen. Joost van Pagée: “Muziek uit de periode 1950-1980 zal als rode draad door de programma’s heen lopen. Ook komen er vaste (lokale) items terug, zoals gesprekken met bewoners van een woonzorgcentrum, een virtueel bezoekje aan het verpleeghuis of kinderen die gedichten en verhalen voorlezen aan hun opa’s en oma’s. Daarnaast is er ook ruimte voor verzoeknummers die door steeds wisselende Brabantse muzikanten live worden gespeeld. Elke uitzending willen we een aflevering laten horen van een hoorspel dat speciaal is geschreven voor dit programma. We hebben een aantal Brabantse schrijvers bereid gevonden om columns in te spreken over het leven tijdens deze crisis, waaronder in ieder geval Lucas de Waard.

De pilot uitzending is op dinsdag 14 april om 12 uur te beluisteren via de seniorenomroep ORVA, die online te beluisteren is via www.orva.nl en in de regio Den Bosch, Heusden, Oss, Veghel, Uden en Boxtel te ontvangen is op ROS RADIO kanaal 43 op Ziggo. Ook kun je alle afleveringen beluisteren via www.radiokras.nl. Vanaf mei hopen we ook in de regio Eindhoven te gaan uitzenden.

Radio Kras wordt mede mogelijk gemaakt met bijdragen van: Cultuurfonds Noord-Brabant, Gemeente ‘s-Hertogenbosch, Hermes Cultuurfonds en enkele private investeerders. Overige financiers worden gezocht en geworven.