Het Landje van Buis is tientallen jaren onderwerp van gesprek geweest. Er staan nu nieuwe winkels en appartementen aan de Harry Coppensstraat. De grond behoorde bij de boerderij aan de Dorpsstraat 91. Dit pand heeft twaalf jaar staan te verloederen.

Gelukkig werd het vorig jaar gekocht door Melanie en Jeroen Stevens die heel nauwgezet plannen hebben gemaakt om het eens zo statige pand in ere te herstellen. Daar hebben zij een jaar over gedaan, maar het resultaat mag er dan ook zijn.

Melanie (39): “Toen ik bij de boerderij het bord ‘Te Koop‘ zag staan begon het te kriebelen. Een mooie locatie met 1780 vierkante meter midden in het centrum.”

Jeroen: “We wilden zoveel mogelijk authentieke elementen in het pand te behouden. Daarom namen we ook meteen deskundigen in de hand om alles heel verantwoord aan te pakken. We vonden een gepensioneerde aannemer die de juiste vakmensen wist te vinden. Die hadden we nodig want de vloeren bleken gewoon op zand te liggen, de fundering van het voorhuis was kwalitatief slecht en de stal die een T vormt met het woonhuis bleek helemaal geen fundering te hebben. De bijzondere zeskantige schoorsteen moest blijven dus daar hebben we op zolder een imposante stalen constructie voor moeten bouwen.

Al bij al een grote uitdaging zeker om ook de authentieke elementen te bewaren.
Zo hebben we de binnenluiken van de voorkamer laten restaureren. Het glas in lood is gebleven en ook de oude en suite deuren. De vloertegels in de gang hebben we vervangen door exact dezelfde. Het precieze bouwjaar 1872 vond ik ingekeept in een balk op zolder.”