Seniorenomroep ORVA zendt via Ros-Radio sinds kort een programma uit voor zeventig plussers die vanwege het coronavirus aan huis zijn gekluisterd. Het programma is elke dinsdag van 12.00 tot 13.00 uur te beluisteren.

Een hart onder de riem van ouderen die door de coronacrisis eenzaam zijn of dreigen te zijn. Daar is Radio Kras voor bedacht. ,,We willen vooral de sociale isolatie van ouderen doorbreken”, zegt initiatiefnemer Jaap Klink van Broed (‘Een lokaal netwerk van experts’).

“Met Radio Kras kunnen we voor afleiding en inspiratie zorgen”, zegt Klink.

Ouderen vormen inmiddels een redactie die meehelpen met samenstellen van de uitzendingen. Muziek uit de periode 1950-1980 zal als rode draad door de programma’s heen lopen. Ook komen er vaste (lokale) items terug, zoals gesprekken met bewoners van een woonzorgcentrum, een virtueel bezoekje aan het verpleeghuis of kinderen die gedichten en verhalen voorlezen aan hun opa’s en oma’s.

Brabantse muzikanten spelen live verzoeknummers. Ook spreken Brabantse schrijvers onder wie Lucas de Waard columns in. Het is de bedoeling dat vanaf volgende maand in elke uitzending een aflevering is te horen van een hoorspel dat speciaal is geschreven voor dit programma.

Seniorenomroep ORVA is te ontvangen op kanaal 43 van Ziggo, via ros-radio.nl en ros-tvkrant.nl.

Ook zijn alle afleveringen via een podcast te beluisteren op www.radiokras.nl.

Radio Kras wordt mede mogelijk gemaakt met bijdragen van: Prins Bernhard cultuurfonds Noord-Brabant, gemeente Den Bosch, Hermes Cultuurfonds en enkele private investeerders. Projectcoördinator is Joost van Pagée. Hij is onder meer theatermaker en regisseur.

ROS Radio is een activiteit van thuisinhetnieuws.nl

Jaap Klink (foto Olaf Smit)