Veel groep 8-leerlingen dreigen dit schooljaar, vanwege de coronacrisis, geen praktisch verkeersexamen te kunnen doen. Voor deze leerlingen heeft Veilig Verkeer Nederland een eenmalig alternatief bedacht. De Praktijktoets thuis. Deze is gericht op de route naar de nieuwe school voor voortgezet onderwijs. Wanneer kinderen deze route de komende weken met hun ouders oefenen kunnen zij nog dit schooljaar hun verkeersdiploma in ontvangst nemen.

De VVN Praktijktoets thuis

Voordat kinderen de route van huis naar de nieuwe school gaan fietsen, doen zij eerst de online digitale fietscheck aan de hand van een handige VVN-app. Vervolgens oefenen de kinderen de nieuwe schoolroute samen met hun ouders zodat zij weten waar zij op moeten letten.

Cruciale rol van ouders bij de verkeersopvoeding

Naast de verkeerslessen op school doen kinderen verkeersinzicht vooral op door zelf deel te nemen aan het verkeer als voetganger en fietser. Veilig Verkeer Nederland roept ouders dan ook op om de kinderen zoveel mogelijk te voet of met de fiets naar school te begeleiden en hier zo jong mogelijk mee te beginnen.

Fietsvaardigheid van kinderen

Kinderen zijn nog volop in ontwikkeling, zowel lichamelijk als mentaal. De fietsvaardigheid neemt tot ongeveer 14 jaar toe, waarbij tot het tiende jaar de grootste verbeteringen worden waargenomen. Hoe meer kinderen fietsen, hoe groter hun vaardigheid. Kinderen leren van voorbeeldgedrag en door te ervaren. Veelvuldig oefenen in de praktijk is daarom belangrijk voor het aanleren van een veilig verkeersgedrag. (Bron: SWOV).