Mondkapjes zien we steeds vaker in het straatbeeld. Vanaf 1 juni is het zelfs verplicht om in het openbaar vervoer niet-medische mondkapjes te dragen. Wethouder Kâhya: “Fijn dat vrijwilligers inwoners gaan helpen om er zelf een te maken. De zelfgemaakte mondkapjes stellen we ook beschikbaar aan inwoners die ze zelf niet kunnen kopen.”

De vrijwilligers van Stichting VEADS (Voor Elkaar Aan de Slag) en Bij Katrien geven een workshop waarin zij andere inwoners leren om zelf mondkapjes te maken. Daarnaast willen de vrijwilligers samen met de deelnemers van de workshops extra mondkapjes maken voor inwoners die deze niet gemakkelijk kunnen aanschaffen.

De workshop gegeven worden op de dinsdagavond Bij Katrien. De eerste workshop vindt plaats op dinsdagavond 16 juni. Deelname is gratis en aanmelden kan via voorelkaaraandeslag@gmail.com. Ook kan de workshop via Facebook gevolgd worden.

De extra mondkapjes die tijdens de workshop worden gemaakt, worden uitgedeeld aan inwoners die ze nodig hebben maar zelf niet de (financiële) middelen hebben. Dit zal gedaan worden via Bij Katrien en organisaties zoals Quiet, die zich inzetten voor het bestrijden van armoede in onze gemeente.

De Rijksoverheid benadrukt dat een niet-medisch mondmasker niet zorgt voor bescherming van jezelf, maar bijdraagt aan de bescherming van de mensen om je heen. Niet-medische mondkapjes kunnen door iedereen gemaakt worden. De overheid heeft hiervoor zelfs instructies gemaakt. Ook kan men in de instructies lezen over het juiste gebruik van een mondkapje. Zo moet je voor het opzetten en na het afzetten van het mondkapje de handen wassen. Ook is het de bedoeling dat als het kapje eenmaal goed zit, er niet meer met de handen aangezeten wordt.