De kastanjebomen op de Parade zijn aangetast door de kastanjebloedingsziekte. Dat is al even bekend. In december viel op het plein een boom zo maar om. Na onderzoek dat toen volgde bleek dat de boom, naast verzwakking door deze ziekte, ook aangetast was in het wortelstelsel.

Na een uitgebreid onderzoek van alle bomen, zijn er nu 33 bomen afgekeurd. Dat betekent dat deze gekapt moeten worden. Daarbovenop komen nu de onzekerheden die de kou met zich meebrengt. Wat de invloed van de vorst en sneeuw is op de toch al zwakke bomen weten we niet met zekerheid. Maar deze combinatie van factoren maakt, dat we nu besluiten over te gaan tot kap. Daar beginnen we in de week 15 februari mee en dat is sneller dan gepland.

De kastanjebomen hebben een binding met het historische plein. We verkennen de mogelijkheden voor een aansprekende herbestemming van het hout.

De overige bomen zijn voor wat betreft het wortelstelsel niet afgekeurd. Door de kastanjebloedingsziekte zijn ze wel ernstig verzwakt. De bomen op de Parade monitoren we de komende periode extra.

Omdat de Parade één van de beeldbepalende pleinen in ’s-Hertogenbosch is, vraagt een besluit over deze bomen om een zorgvuldige afweging in relatie tot de vervanging. Het college zal daarbij een besluit nemen uit de scenario’s van het kappen tot het tijdelijk behoud van de resterende bomen. Bij een eventueel besluit tot kappen geldt voor deze bomen een andere procedure. Dan is wel een kapvergunning nodig.