(Heemkundekring Rosmalen/Ons Rosmalen)

Door: Ronald van Grinsven & Antoinette van Grinsven – Raijmakers

Vandaag zijn we in de Maliskamp en zien we mevr. Boselie en Clazien Verhagen. Een typerende foto van voor de oorlog. De Brabantse mutsen sierlijk op hun hoofd. Waarschijnlijk gaan deze dames naar de kerk of ze komen er net vandaan. De donkere "kleuren" en de zwarte kledij geven enigszins een trieste blik. Wat leken de mensen al vroeg gauw "oud" en uitgeleefd, vaak door het zware werk en het vele kinderen moeten baren van de Pastoor. Die al klaar stond om te vragen wanneer komt de volgende? Terwijl je nog op je kraambed lag. Als je tussen de twee vrouwen heen kijkt zie je een heel ander "contrast". Misschien is dit wel een foto die de verandering die stilaan en langzaam begon net voor de oorlog, maar abrupt weer werd gebroken door de oorlog.

De foto is gemaakt volgens de overlevering bij de Maliskampse kerk, maar zoals eerder gezegd wat maakt die foto dan zo bijzonder? Daar moeten we niet op de dames alleen letten, maar meer op de fietsers op de achtergrond. Twee mannen met een kind achterop die over de oude rijksweg fietsen, een kind achterop bij vaders. Wat voor die tijd natuurlijk niet helemaal ongebruikelijk was, maar wel een beeld geeft, dat ook in Brabantse dorpen de emancipatie al aardig op gang was. Zouden deze fietsers ook te kerken gaan? Of komen ze van de speeltuin die immers daar ook vlakbij lag (Verstappen naderhand werd het een disco). Het mijne zullen we er natuurlijk nooit van weten… Maar de foto vertoond meer dan men op het eerste gezicht zal zien.