Vandaag, 21 maart (Internationale dag tegen Racisme)hebben lokale anti-racisme actiegroepen uit het zuiden in Den Bosch, Breda en Roermond een tal van straten een make-over gegeven. Deze straten dragen de namen van misdadigers uit de koloniale tijd van Nederland. De ‘Kan Het’ /KOZP actiegroepen hebben ze nieuwe namen gegeven. Namen die onze steden eer aan doen!

De actievoerders zijn de straat op gegaan en hebben bewoners naar hun mening gevraagd. Vanaf 10.00u vandaag start een social media campagne en de komende dagen laten nog meer zuidelijke ‘Kan Het’ groepen op hun social media zien wie deze Zeeschurken zijn en welke daden zij gepleegd hebben, zodat er juiste beeldvorming en bewustwording komt. Ook zal er geïnformeerd worden over de veel minder bekende, échte helden uit die tijd.

‘Breda Kan Het’ noemt helden die gestreden hebben in de tijd van de Zeeschurken. ‘Den Bosch Kan Het’ en ‘Roermond Kan Het’ geven de borden namen van lokale helden uit deze tijd.

Het doel van de actie is te bereiken dat mensen zich bewust worden van het Nederlandse koloniale- en slavernijverleden en dat er in het onderwijs educatie komt over dit verleden. De actievoerders roepen scholen op om hiermee aan de slag te gaan. Ook roepen ze gemeenten op om onderschriften bij straatnamen toe te voegen die het echte verhaal vertellen. Laten we stoppen met de verheerlijking van deze schurken.

"Wij willen samen het verleden onder ogen zien. Wij willen de gehele geschiedenis kennen, zodat we een nieuwe gezamenlijke toekomst mogelijk maken."