Luiers en incontinentiemateriaal apart scheiden

Afval scheiden is belangrijk. Daarom kunt u vanaf 6 mei ook luiers en incontinentiemateriaal gescheiden aanleveren. Op milieustation Rosmalen, milieustation Treurenburg en op de Titaniumlaan (bij de ingang van het kantoor van de Afvalstoffendienst) staan vanaf nu containers speciaal voor alle maten luiers.

Veel restafval

Gezinnen met jonge kinderen hebben veel (tijdelijk) afval van luiers. Deze luiers nemen veel ruimte in beslag in de grijze container. Of het kost veel stortingen op de ondergrondse container. Dit luierafval kan ook voor overlast zorgen, zeker in de zomermaanden. Dit geldt natuurlijk ook voor incontinentiemateriaal. Om al deze bewoners tegemoet te komen, start de Afvalstoffendienst met deze gescheiden inzameling.

Wat mag wel en wat mag niet

Wat mag er in de luiercontainers?

Gebruikte babyluiers | Gebruikte babydoekjes | Nappy Wrappers

Incontinentiemateriaal en onderleggers

Let op: u moet wel gebruik maken van de speciale luierzakken. Deze zijn gratis verkrijgbaar op beide milieustations. U vindt de rollen zakken bij de luiercontainers op de gratis route.

Maandverband, inlegkruisjes, stomazakken, latex handschoenen of ander afval hoort niet in de luiercontainer.

Verwerking

De Afvalstoffendienst onderzoekt welke mogelijkheden er zijn om luiers in de toekomst duurzaam te verwerken. Dat zou betekenen dat we de luiers dan niet meer naar de verbrandingsoven brengen maar dat we ze helemaal kunnen recyclen. De kunststoffen uit de luier vormen de basis voor nieuwe producten, het organisch afval wordt biomassa.

Proef wijk Maaspoort

Vanaf 1 juli breiden we de hoeveelheid containers uit. In de wijk Maaspoort starten we met een proef om daar op meer plekken containers uit te zetten. Ook bij verschillende kinderdagverblijven vindt u dan deze speciale luiercontainers. Deze proef duurt een jaar. Daarna bepalen we of we in de hele gemeente luiercontainers uitzetten.