(Heemkundekring Rosmalen/Ons Rosmalen)

Door: Ronald van Grinsven & Antoinette van Grinsven – Raijmakers

In de huidige tijd zijn films niet weg te slaan van de tv. Aanbieders als Netflix, Videoland streamen de films door met een paar drukken op afstandsbediening, ligt "Hollywood" voor je open. Vanaf je luie stoel al zappend door het aanbod. Eigenlijk best sfeerloos, nog niet zolang geleden moest je moeite doen om een film te zien. ja je had ergens in Den Bosch wel een paar Bioscopen, maar in de jaren ‘80 kreeg Rosmalen zijn eerste Videotheek.

Voor degene die niet weten wat een video is. Nou daar ging een groot zwart geval in een lompe kast met knoppen, en vandaar ging het naar je tv, je weet wel zo’n logge bak met zo’n toeter aan de achterkant. Je kon er zelfs tv-programma’s mee opnemen. En als je pech had liep de tape geheel door heel je video, zodat je hem kon openschroeven en je tape als een lint heerlijk heel de viderecorder aan het verkennen was, op plekken waar het eigenlijk niet behoorde te zijn. Daar ging je band. Maar goed de commercie speelde handig hierop in. De eerste keer dat ik in een videotheek kwam, was het eigenlijk een slaapkamer gevuld met banden, op de Maaslandhoeve. De tape omringd door vaak een kleurige spannende hoes lag te wachten op een huurder.

De bekendste videotheek was wel in de Dorpstraat, het was niet alleen een videotheek, maar ook een soort sociale ontmoetingsplek. Wat hebben we daar een plezier gehad, op je fietske naar het dorp urenlang struinen en buurten in de videotheek, en dan rap naar huis om de band in je machine te duwen. De 18+ op de bovenste plank, en dan van die pubers die er stiekem een probeerde te huren, vond het altijd zo sneu voor hen dat ik, ze maar meegaf alleen dan met een kinderfilm erin, en als ze de volgende dag de band terug kwamen brengen durfde ze niks te zeggen. Heerlijke tijden hoe de film ook een sociale rol speelde binnen de gemeenschap. Je had er eigenlijk niet zo veel erg in. Tot dat je een film zoekt op je "smart" tv, hoe smart hij ook is, het sociale kan hij je niet geven.