Vrijdag 23 juli vond de onthulling plaats van acht reusachtige letters die tezamen het woord ‘TRAMKADE’ vormen. De letters zijn elk meer dan een meter groot en heten de bezoekers van het creatieve, culturele kwartier een kleurrijk welkom.

Met deze permanente installatie krijgt de Tramkade in ‘s-Hertogenbosch zijn eigen iconische landmark. Verantwoordelijk voor de realisatie van de letters op de Tramkade zijn Jeroen van Sluis en Bosschenaar Helmer Lathouwers. De multifunctionele installatie is een zogenaamd Character Type van Opperclaes, een toepassing mede gericht op het gebruik door skateboarders.

De breedste van de acht letters is 1,20 meter. Zij komen in de kleuren blueberry, geel en lichtblauw en worden bevestigd op een nieuw stuk asfalt van 5 bij 32 meter, lopend vanaf de ingang van de Tramkade naar de Kaaihallen. Daar vindt momenteel de bouw plaats van het nieuwe indoor skatepark World Skate Center. Het nieuwe asfalt is speciaal door de firma Heijmans gelegd en ideaal om op te skateboarden.

De nieuwe letters op de Tramkade zijn deels gemaakt bij Spark Makers Zone in ‘s-Hertogenbosch, een groot creatief technisch makerslab waar high-end techniek en oldskool ambacht elkaar versterken. Zij beschikken over onder meer over een Zünd, een complexe zaag en freesmachine waarmee alle letteronderdelen zijn gefreesd. De letters zijn vervolgens geassembleerd op locatie in de Kaaihallen.

Foto’s: Henk van Esch