(Heemkundekring Rosmalen/Ons Rosmalen)
Door: Ronald van Grinsven & Antoinette van Grinsven – Raijmakers

Tijdens het scannen kwam ik deze zwart wit foto tegen die gelijk mijn aandacht trok.
Deze moet in kleur dacht ik bij mezelf, het lijkt wel een prentje uit het oude Hollywood. Wie er op de foto staan weet ik niet. Wat de foto wel vertelt is dat hij ergens laat jaren 40 of 50 is gemaakt.
De details in de foto geven me een indruk dat het verhaal zich ergens afspeelt in het voormalig Ned Indie, het statig portret van "Wilhelmientje" boven het bord, in een soort van klaslokaal, geven aan dat het in ergens voor 1949 moet zijn.
De twee Amerikaanse soldaten haal je er zo uit, terwijl degene in de tropen uniformen vermoedelijk Nederlanders moeten voorstellen, de twee blauwe uniformen lijken iets van de luchtmacht te zijn.

Het kan een klucht zijn geweest of misschien wel een romance in de zwoele tropen. Het vermaak van destijds roept nog veel op door een foto: toneelspelen, een bijna uitstervend iets op lokaal niveau, er was immers niet veel anders, vermaak door het volk en voor het volk, ons durpke was er goed in, ons eigen "Hollywood van het platteland.

Mensen die na het harde werk hun vertier zochten op een klein podium. Vol overgave en passie met de middelen die ze hadden, het optreden, de lol samen.
Een ding staat buiten kijf: ons Rosmalens Hollywood heeft een hele lange tijd voor veel verbinding en vermaak gezorgd.
Niet door een dun kabeltje, maar live op een podium in een "dampige" ruimte vol met mensen, met een sigaret en een pilske.

Samen kijken, samen spelen .. dat zou nu ook meer moeten gebeuren en dan zal de wereld er toch weer een stukje anders uit zien.