(Heemkundekring Rosmalen/Ons Rosmalen)

Door: Ronald van Grinsven & Antoinette van Grinsven – Raijmakers

We nemen je mee naar laat jaren 70, begin jaren 80. We nemen via deze foto een kijkje, in de keuken van Mariaoord. Mariaoord een sanatorium dat eerst elders was gevestigd namelijk Gennep, Maar tijdens de oorlog werd het sanatorium al daar verwoest. Na de oorlog kwam Mariaoord naar Rosmalen, en nam plaats tussen de bosrijke omgeving nabij de Kruisstraat.

Men zegt dat ik een eeuwig kind ben maar goed dit keer kwam het naar boven. De jaren 70 -een warme dag- ons ma roept we gaan naar opa, op de fiets het is mooi weer. De fietsen uit de schuur, de rugsteun werd uitgeklapt de voetsteunen omlaag, hop op weg met ons Pa en mijn broer naar opa. Kijkend langs je moeders rug wat er allemaal te ontdekken viel, de wind in de haren en het zonnetje op je bol, Van ons naar Mariaoord wat bijna een rechte weg was, bij het Wit Gele Kruisgebouw draaide je gezicht maar naar de Molen, de spuiten die je daar kreeg voel ze nog steeds. Met wat geluk kon je daarna de geur van bakkerij Verbiesen nog ruiken, rook altijd zo lekker. De Oude baan. Oversteken bij de "Pek".

Ik zie het gebouw van de Binckhorst steeds dichterbij komen, daar moeten we rechts. Nog een stuk oprijlaan en we zijn er. Rennend naar binnen om het grote aquarium te bewonderen. We kwamen bij opa op zijn kamer die hij deelde met meer mensen, er stond een TV en voor de rest was het voor ons gevoel net een "ziekenhuis" maar gelukkig had mijn opa mooi uitzicht op de natuur rond Mariaoord. Als kind besef je niet hoe zwaar het voor mijn opa moet zijn geweest, hij heeft er bijna 15 jaar verlamd gelegen, en toch altijd hartelijk en vriendelijk, zijn snoepjes delend die hij altijd kreeg. De wekelijkse ritjes hielden abrupt op toen mijn opa overleed. Toch blijven het mooie herinneringen.