1 september mocht auteur en historicus Jos Wassink woonachtig in ’s-Hertogenbosch het eerste exemplaar van zijn boek "Dagelijks leven in ‘ontugt’, prostitutie in de vestingstad ‘s-Hertogenbosch 1629-1795" aanbieden aan burgemeester J. Mikkers van Den Bosch.

Anders dan veel mensen denken werd prostitutie vóór 1800 vooral georganiseerd door vrouwen. Het was vooral een vrouwenbedrijf waarbij de mannen een ondergeschikte rol speelden en natuurlijk klant waren. Van ‘pooiers’ was nog nauwelijks sprake. Wassink ziet prostitutie in nauwe samenhang met leven aan de onderkant van de maatschappij. Het was een wezenlijk aspect van het gewone en dagelijkse leven in de Brabant. Op verschillende plekken in de stad waren bordelen en tippelaarsters werden aangetroffen in het centrum, in alle steegjes en bij de vestingwerken rondom ’s-Hertogenbosch.

Foto’s: Henk van Esch