(Heemkundekring Rosmalen/Ons Rosmalen)

Door: Ronald van Grinsven & Antoinette van Grinsven – Raijmakers

De titel vertaald uit het Engels, is de titel van een grote hit van de popgroep A-HA.

Hoewel de “zon” feitelijk niet altijd schijnt op TV, trad voor de Nederlandse bevolking nu 70 jaar geleden toch een tijdperk aan van visuele bewegende beelden. Die kwamen uit een of houten kast met een stuk “glas” ervoor. Ja, we gaan terug naar 1951 om precies te zijn 2 oktober de eerste uitzending. Beperkt want er waren immers nog maar 500 honderd toestellen in Nederland maar dat was voor de NTS geen reden om niet te gaan uitzenden.

Maar voor dat we de TV hier kregen lag er nog een lange weg voor. De basis voor de TV lag al in 1884 Paul Nipkow vond de Nipkowschijf uit. Pas in 1924 werd de eerste werkende televisie getoond door de Schot John Logie. Maar het duurde nog tot 1927 toen de mechanische delen door Philo Farnsworth werden verwijderd, dit zal de basis zijn van TV zoals wij hem nu nog kennen.

Dat wij hier nog achter liepen met dit nieuwe medium blijkt wel uit het feit dat de firma RCA in Amerika al de kleuren tv uitvond in de jaren 50, en deze op de markt kwamen in 1954, de eerste kleurenuitzendingen aldaar waren er al in 1953. Time magazine melde ergens in de jaren ‘50 dat de kleuren tv een grote flop was, oh wat hebben ze ongelijk gehad. Philips had een groot aandeel in de TV markt en is van de gloeilamp ook de TV in grote getalen gaan maken, in 1964 bracht het merk de kleuren tv uit alleen voor de werknemers om ze testen.

Destijds een “wonder” ook hier in ons dorp. De mensen die tv hadden kregen veel bezoek want de tv was voor vele nog niet betaalbaar. Mijn ouders konden omdat ons pa bij de brandweer was een tv goedkoper kopen bij het rijks inkoop bureau. Zo’n ding met een paar toetsen en een draaischijf aan de zijkant. Op kerstavond kwam de jonge Ad Hermens de tv aansluiten.

Nee de jeugd heeft niet echt een herinnering hoe het geweest moet zijn in de “primitieve” tijden van de tv. Mijn moeder zag haar eerste tv in Oss, en vertelde van de week in “geuren” en “kleuren” wat een belevenis, ze zag een film of serie over mensen die vast zaten in een duikboot. Ze zagen later de landing om de maan, vele andere gebeurtenissen lagen nu onder oogbereik. Tja en dat te bedenken dat onze pa voor de oorlog helemaal naar de Maliskamp liep om een auto te zien.