De afgelopen maanden zijn op diverse plekken in het werkgebied van waterschap Aa en Maas ernstige vernielingen toegebracht aan besturingskasten en meetstations. De schade is inmiddels opgelopen tot meer dan € 100.000,-

Niet eerder had het waterschap te maken met zoveel vandalisme. “We balen hier echt enorm van”, zegt dijkgraaf Mario Jacobs. “Deze vernielzucht en diefstal kost ons handenvol geld. Belastinggeld dat we nu niet aan andere dingen kunnen besteden.”

Afgelopen maanden zijn al zeker 7 besturingskasten volledig vernield. De schade aan de kasten is groot: deuren en het binnenwerk worden volledig kapot getrokken of in brand gestoken. Daarbij komt elektrische bedrading open te liggen, wat gevaarlijke situaties oplevert. Naast besturingskasten is ook een aantal kleinere meetstations vernield. Het herstellen van een besturingskast of meetlocatie kan maanden duren.

De hoogte van de stuwen wordt automatisch bediend met behulp van de besturingskasten. Als de mechaniek door vernieling niet meer bruikbaar is, moet de stuw handmatig bediend worden tot de kast is hersteld. Dat betekent dat medewerkers van het waterschap ter plekke de situatie goed in de gaten moeten houden

Het waterschap doet aangifte van iedere vernieling maar er zijn nog geen aanhoudingen verricht. De vernielde besturingskasten en meetstations staan verspreid over een groot deel van het werkgebied van het waterschap. Dijkgraaf Jacobs vraagt dan ook om hulp: “Wij doen na iedere vernieling aangifte, maar de politie heeft het meest aan heterdaad-meldingen. Wij hopen dan ook dat iedereen ogen en oren openhoudt en meehelpt om dit soort zinloze vernielingen te stoppen.”