Willem Twee Toonzaal en Theater aan de Parade werkten samen om het befaamde Orkest van de Achttiende Eeuw, sopraan Martha Bosch en Cappella Amsterdam naar Den Bosch te kunnen inviteren voor een uitvoering van Bachs Hohe Messe. Het concert vindt plaats op zondag 21 november in de St. Catharinakerk aan de Kruisbroedershof in Den Bosch. Het concert begint om 14:00 uur.

Velen zullen Johann Sebastian Bach de grootste componist aller tijden noemen. Maar deze status kreeg hij pas echt in de negentiende eeuw, toen zijn muziek werd herontdekt. In zijn eigen tijd stond Bach vooral bekend als virtuoos organist en was hij altijd in dienst van de adel of de kerk.

Er is veel gespeculeerd over de vraag waarom Bach aan het einde van zijn leven een mis samenstelde. Tegenwoordig wordt de ‘Hohe Messe’ meestal gezien als magnum opus op vocaal gebied, vergelijkbaar met andere grote projecten van Bach als Die Kunst der Fuge en de reeks Clavier-Übungen. Bach koos misschien juist wel voor het ordinarium van de mis om veel vrijheid te hebben. Het is een flinke hoeveelheid tekst, en er is niet voorgeschreven wat een aria moet zijn en wat een koordeel. Ook zijn er geen regels over het aantal delen. Bovendien is de mistekst in tegenstelling tot de cantates niet tijdgebonden, maar universeel.

Tickets à € 34,50 te koop via https://www.willem-twee.nl/alle-activiteiten/bachs-hohe-messe-571873