Sinds maandag 15 november zijn er 15 personen bekend die besmet zijn met legionella. Vandaag (19-11) zijn er tot op heden geen nieuwe besmettingen gemeld. Zoals eerder bekend is gemaakt, is er 1 patiënt overleden. GGD Hart voor Brabant werkt samen met gemeente Meierijstad, de Omgevingsdienst, het RIVM, artsen-microbiologen en de Bronopsporings Eenheid Legionella.

Alle organisaties zijn intern opgeschaald om dit weekend door te kunnen gaan met het bemonsteren van bronnen, de voortzetting van het brononderzoek en indien nodig het informeren van burgers.

De zoektocht concentreert zich met name op een bron in de buitenlucht. De meest waarschijnlijke en bekende bronnen zijn inmiddels bemonsterd en afgesloten of gereinigd. Denk hierbij aan onder andere koeltorens en fonteinen.

Als mensen klachten hebben die bij een longontsteking kunnen passen dan is het belangrijk om contact te zoeken met de huisarts. Juist wanneer de Covid-test negatief is, zou een Legionella besmetting de oorzaak van de klachten kunnen zijn. Onderzoek op deze besmetting kan eenvoudig en gebeurt middels een test in de urine (hierin worden dode bacteriën uitgescheiden).

Huisartsen en ziekenhuizen zijn geïnformeerd met de vraag om alert te zijn op mensen met legionella om snel met een passende behandeling te kunnen beginnen. Een legionellabesmetting is over het algemeen goed te behandelen, zeker als het in een vroeg stadium ontdekt wordt.

Voor meer informatie over legionellabesmettingen, kunt u terecht op de sites GGD Hart voor Brabant van het RIVM en van de Rijksoverheid. Inwoners die vragen hebben kunnen contact opnemen met de GGD via het telefoonnummer 088-3686453. Bedrijven die vragen hebben, kunnen contact opnemen met de Omgevingsdienst via het nummer 088-7430000.