De heer Pechtold heeft als verkenner gesprekken gevoerd met alle in de nieuwe raad vertegenwoordigde partijen. Dat deed hij om tot een advies te komen voor de verdere vorming van een nieuw college. Uit de gesprekken is hem gebleken dat een grote meerderheid van de raad het noodzakelijk vindt dat er zes wethouders worden benoemd. Daarmee ligt een coalitie van zes partijen voor de hand.

Het advies van de verkenner is daarom om in de komende fase onderhandelingen te voeren met zes partijen. Dat zijn D66, VVD, Rosmalens Belang, GroenLinks, CDA en PvdA. Doel is om met deze partijen te komen tot een stabiele en slagvaardige coalitie.

Toelichting aan en debat in gemeenteraad

Dinsdag 5 april presenteert de heer Pechtold zijn bevindingen aan de gemeenteraad. Ook zal hij vragen over het advies beantwoorden. Daarna is er gelegenheid voor de gemeenteraad om onderling in debat te gaan over het advies.

Belangrijke thema’s

De heer Pechtold heeft naast zijn advies aan de gemeenteraad, ook belangrijke thema’s benoemd. Onderwerpen waarover in het coalitieakkoord afspraken tussen de partijen gemaakt moeten worden. Die gaan over klimaatbeleid, wonen, bereikbaarheid en het tegengaan van ongelijkheid.

Trots meer uitdragen

Een van de belangrijkste andere bevindingen is dat ‘s-Hertogenbosch, een beetje een stad is van klappen met de handen in de zakken. Zo is dat genoemd in een van de gesprekken, en herkend door de verkenner. Men is terecht trots op de stad, maar dit wordt weinig daadkrachtig uitgedragen naar buiten ‘s-Hertogenbosch. In een stad die nooit af is, is daadkracht nodig om vooruitgang te kunnen boeken. Wat meer zelfbewuste kracht zou ‘s-Hertogenbosch niet misstaan.